Binnenklimaat

Wij vinden gezondheid steeds belangrijker eten, drinken, ons gewicht. daar letten we steeds meer op maar we letten niet allemaal op het binnenklimaat. We ademen ca 15 kg aan lucht per dag in dat is dus meer dan we eten. Als we ons dus meer over de kwaliteit v/d lucht die we binnenshuis inademen zouden bekommeren we ook minder problemen zouden hebben met vloeren, piano's en meubels.

Zeker in de huidige nieuwbouwwoningen waarin alles supergeisoleerd is is het soms belangrijk dat er mechanisch bevochtigd wordt.
In de winter worden wel eens waarden gemeten van 35% of minder en als u nagaat dat het tussen de 50 en 65% moet zijn dan is dit onder de norm.

Hierbij verliezen alle houten produkten hun restvocht en dat uit zich in krimp het wordt dus kleiner. Een parketvloer heeft altijd een restvochtgehalte van 10% en dit is afgestemd op ca 50% luchtvochtigheid, hierbij werkt het dus minimaal. Als we dus onder deze waarden komen dan is het dus beter om met een bevochtiger te gaan werken, u kunt het controleren met een hygrometer. De combinatie van centrale verwarming en droge winterlucht heeft tot gevolg dat de luchtvochtigheid dan vaak lager is dan 50% soms zelfs lager dan 40% denkt u maar aan droge lippen en statische ontlading.

Alles over luchtvochtigheid

Lage luchtvochtigheid minder dan 50%

Als de hygrometer minder aangeeft dan 50% dan betekend dit dat de luchtvochtigheid te laag is. De houten vloer zal het aanwezige vocht wat nog in het hout zit kwijtraken en dit uit zich zichtbaar in krimpnaden dus u moet direct gaan bevochtigen.

In de vorstperiode bestaat de kans dat de lage luchtvochtigheid langer aanhoud en u beter de bevochtiger met een hygrostaat ( deze zorgt ervoor dat het apparaat aanslaat wanneer we onder een bepaalde waarde komen ) laat aanstaan en deze water uit de voorraadtank in vernevelde toestand de ruimte kan inspuiten.

Hoge luchtvochtigheid meer dan 50%

Als de hygrometer een waarde aangeeft tussen de 65 en 90% dan betekend dit natuurlijk dat de luchtvochtigheid aan de veel te hoge kant zit. De houten vloer zal in dit geval het aanwezige vocht uit de ruimte opnemen en hierdoor gaat de vloer uitzetten ( in de regel alleen zwevende vloeren ) daarom is de zwelnaad tussen vloer en muur noodzakelijk.

Nu belangrijk is het om toch wel goed te blijven ventileren en bij lang aanhouden van deze luchtvochtigheid ( meestal in de zomer warm en broeierig ) proberen te ontvochtigen dmv airconditioning of een luchtontvochtiger.

Luchtvochtigheid is goed bij 50%-65%

Als de meter een waarde aangeeft tussen de 50 en 65% dan is de luchtvochtigheid op een goed peil.Dit is de meest ideale waarde bij een temperatuur van ca 20 graden celcius. De vloer en ook houten meubels zullen nu niet of nauwelijks werken.