Nieuws over binnenklimaat

Geplaatst op vrijdag 19 augustus 2011 om 16:39:00

Bij een natuurproduct als parket is het binnenklimaat van groot belang. Zeker in huidige nieuwbouw-woningen, waar alles prima is geisoleerd, is het van groot belang om mechanisch te bevochtigen. De normale luchtvochtigheid in huis behoort 50%-60% te zijn. Echter 's winters worden er weleens waarden van 35% gemeten.

Bij deze droge lucht verliest een houtproduct zijn natuurlijke restvocht, waardoor een parketvloer kan gaan krimpen. Bij een goede parketvloer (restvocht van 9%) en een luchtvochtigheidsgraad van 50% is krimp van een parketvloer echter minimaal.

Wij meten de luchtvochtigheidsgraad met een hygrometer en indien nodig raden wij aan een bevochtiger te gebruiken. In een vorstperiode bestaat de kans dat u met een langdurig lage luchtvochtigheidgraad te maken krijgt. Wij adviseren dan een luchtbevochtiger met hygrostaat te gebruiken. Dit apparaat zorgt ervoor dat de bevochtiger automatisch aanslaat wanneer de luchtvochtigheid beneden de ingestelde grens komt.

De basis van het onderhoud van uw vloer begint met het goed bewaken van de luchtvochtigheid. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Dit is te laag voor uw parketvloer.

Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50% - 60%. Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvocht percentage veranderen. Verandering van deze waarde impliceert dat het hout krimpt of uitzet. U kunt zich voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Luchtvochtigheid moet dus in theorie worden toegevoegd, om het evenwicht te behouden, waardoor geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan. Veelal is het verstandig dit middels een luchtbevochtiger te regelen.

Hygrometer
Een thermometer hebben we allemaal in huis om de temperatuur te meten. Om de luchtvochtigheid te meten adviseren wij u een goed exemplaar aan te schaffen

Let er wel op dat u deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van het huis.

Hoeveel sterren geef jij deze blog?
1 stemmen (gem: 5.00)